Uitleg en Spelregels Laddercompetities (zowel tennis als padel) 

26 juli 2023


Doe jij ook mee aan de laddercompetitie?
De Laddercompetitie is niet alleen een mooie manier om jezelf sportief te meten met anderen, maar ook een uitstekende manier om beter te gaan tennissen en padellen, nieuwe leden te leren kennen en maatjes te vinden. Het zorgt voor meer binding binnen de club! 

Wat is de laddercompetitie?
Bij een laddercompetitie dagen spelers (= koppel) elkaar uit voor een wedstrijdje tennis of padel. De lager geplaatste speler daagt een hogergeplaatste speler uit en als de uitdager wint, stijgt zijn positie op de ladder. Je positie op de ladder bepaalt aan het einde van het seizoen wie de laddercompetitie wint. 

Welke competitie wordt gespeeld?
Dames-, heren en mix dubbel, zowel tennis als padel. 

Hoe werkt het?
In de KNLTB Club App kan je je inschrijven voor de laddercompetitie, spelers uitdagen, een baan reserveren, de uitslag invoeren en je positie op de ladder bekijken. Gebruik je de Club app nog niet, download deze dan in de app store. Zie voor een uitgebreide instructie website Handleiding ClubApp.
Na het downloaden van de KNLTB Club App, ga je naar de balk onder in de app, klik op spelen en vervolgens wedstrijden. Vervolgens zie je het blokje over de laddercompetitie. Je kan voor een uitdaging kiezen uit 2 teams die boven je staan in de ladder en 10 teams die onder je staan in de ladder. Je daagt één van deze clubgenoten/teams uit en maakt een afspraak om te gaan spelen.
Vergeet niet bij het plannen van een wedstrijd ook via de ClubApp een baan te reserveren!! Na afloop voer je de uitslag in de Club App in. Dit kan even duren voordat je het ziet.
Er zijn geen kosten verbonden aan de inschrijving en de spelers zorgen zelf voor de ballen. 

Tot hoe lang duurt de competitie?
De laddercompetitie loopt van 14 augustus 2023 tot 13 november 2023. Speel dus voldoende wedstrijden

SPELREGELS 

Hoe meld ik mij aan?
In de Club App bij ‘Spelen’ vind je onder de tab ‘Wedstrijden’ de ‘Laddercompetitie’. Klik erop en je vindt de beschikbare competities waarvoor je je kunt inschrijven en de competities waarvoor je je hebt ingeschreven (onder ‘Mijn competities’). 

Wat telt als wedstrijd?
Padel: Je speelt 1 uur, inclusief 5 minuten inspelen. Je telt de gewonnen games bij elkaar op. Bij deuce speel je een golden point. Sta je na een uur spelen gelijk in games volgt eveneens een golden point.
Tennis: Je speelt 1½  uur, inclusief 5 minuten inspelen. Je telt de gewonnen games bij elkaar op. Sta je na anderhalf uur spelen gelijk in games volgt een golden point.Zorg dat je de wedstrijd binnen 7 dagen na het uitdagen hebt gespeeld en de uitslag hebt ingevoerd in de Club App. 

Hoe daag ik een team uit?
Je kunt teams/spelers uitdagen via de ranglijst van de Laddercompetitie. Je kunt het team/ de speler uitdagen die tot 2 posities boven jezelf of 1 positie onder jezelf genoteerd staan in de Ladder, dus de oranje gekleurde. Om deel te kunnen nemen moet je jezelf eerst inschrijven via de ClubApp. 

Mag je meerdere uitdagingen versturen?
Nee, het is de bedoeling dat de lopende uitdaging eerst is afgehandeld vóórdat je een nieuwe uitdaging verstuurd. 

Waar voer ik uitslagen in?
Na afloop van de wedstrijd voer je in de Laddercompetitie’ onder ‘Wedstrijden’ de uitslag van de wedstrijd in. Dit kan even duren voordat het tevoorschijn komt. 

Hoe kan ik mijn positie op de ladder zien?
In de Club App bij ‘Spelen’ vind je onder de tab ‘Wedstrijden’ de ‘Laddercompetitie’. Onder ‘Mijn competities’ vind je de Laddercompetitie en de Ladder hiervan staat onder het tabblad ‘Ranglijst’. Je positie op de ladder stijgt naarmate je meer wedstrijden hebt gespeeld en gewonnen. Je kunt dan telkens weer nieuwe spelers uitdagen tot je de top van de ladder hebt bereikt. 

Wat als een speler geblesseerd raakt tijdens de wedstrijd?
Dan heeft de tegenpartij gewonnen en wordt een eindstand van 6-5 ingevuld. 

Wat als een speler niet reageert op email?
Klik op 'Mijn wedstrijden' en 'Annuleren' en selecteer de speler die niet reageert. 

Wat als de score niet op tijd is ingevuld?
Als er geen score is ingevuld zakt de eerstgenoemde speler 1 plek. Probeer dit te voorkomen door op tijd contact te zoeken. 

Wat als een speler niet kan spelen op de voorgestelde dag?
Je kunt samen beslissen een wedstrijd uit te stellen door een nieuwe speeldatum te registreren. Anders registreer je 'Annuleren' en selecteer je de andere speler. Je mag van de eerstgenoemde speler verwachten dat deze minimaal 3 dagen (72 uur) voor de voorgestelde dag een uitnodiging heeft gestuurd. De eerstgenoemde speler mag van de andere speler verwachten dat deze binnen 2 dagen (48 uur) reageert. 

Wat als beide spelers niet op de voorgestelde dag kunnen spelen en geen andere afspraak kunnen maken?
Je kunt een wedstrijd later inhalen door een nieuwe speeldatum te registreren. Anders registreer je 'Annuleren' en selecteer je beide spelers. Alleen de resultaten van officiële wedstrijden tellen mee voor de ladder. Resultaten van wedstrijden die door spelers onderling worden georganiseerd kunnen niet worden geregistreerd. 

Aanvullende regels:
1. De aanmeldingen worden op volgorde van rating in de ladder geplaatst. Dus als jij een 9 bent, begin je bovenaan.

2. Als de uitgedaagde speler niet binnen 2 weken de uitdaging kan aangaan, wisselt hij/zij van positie in de ladder met de uitdager (geldt niet voor de zomervakantieperiode).

3. Wanneer je iemand hebt uitgedaagd en niet hebt gewonnen, mag je niet direct dezelfde speler weer uitdagen. Hier moet minimaal twee weken, óf een andere ladderwedstrijd tussen zitten. Hetzelfde geldt wanneer je uitgedaagd bent en verloren hebt.

4. Komt één van de spelers zonder bericht niet opdagen, dan heeft hij verloren. Dan heeft de tegenpartij gewonnen en wordt een eindstand van 6-5 ingevuld.

5. Leden die zich na de start van de laddercompetitie aanmelden, zullen onderaan de ladder worden toegevoegd.

Wat is een geschikte dag om de wedstrijd te spelen?
Je kunt de wedstrijden op alle dagen spelen. Hou de clubapp in de gaten voor beschikbaarheid van de banen.

Informatie:
Trek voor vragen ons aan de jas of stuur een mail naar [email protected].  

De organisatie Laddercompetities:  
Anja Duitshof (06-14363674)
Jacqueline Voordouw (06-48864998) 

Nieuwscategorieën